“Schreeuwend” mooi voetbal weer!

Afgelopen zaterdag was het een mooie zonnige nazomerdag voor een sportief relaxt potje voetbal…… zou je zeggen.
Blijkbaar niet voor iedereen zo zonnig en relaxt……
Want tijdens de voetbalwedstrijden, van zowel de jeugd als de senioren, die ik (deels) heb kunnen zien heb ik schreeuwende en scheldende ouders/supporters langs het voetbalveld gezien en met name gehoord. Zowel negatief als beïnvloedend commentaar naar de spelers. Met als gevolg dat het gedrag van de spelers negatief werd beïnvloed. En dat kan echt niet!
Roep of schreeuw geen negatieve, beïnvloedende of beledigende dingen vanaf de zijlijn!
Waarom niet? Omdat dit de sfeer zowel langs de lijn als op het veld verpest. Het leidt spelers af en kan tot agressief spel leiden met alle gevolgen van dien. Geef geen tactische aanwijzingen, want daar is de trainer/coach voor. Blijf rustig, schelden lost niks op en geniet van de voetbalwedstrijd. Ook als het voor het team wat jij support niet zo goed gaat. Het werkt dan juist beter als je positief bent en in een voor iedereen verstaanbare nette bewoording positief aanmoedigt.
Vervalt een medesupporter toch in negatief gedrag, spreek elkaar daar dan op aan. En accepteer dit als je op je gedrag wordt aangesproken.

Houd het gezellig en positief met elkaar zodat iedereen, spelers groot en klein, arbitrage en supporters van de mooie sport voetbal kunnen genieten.

Met elkaar & voor elkaar een veilig sportklimaat!

Louis van Loon
Voorzitter

(bron foto: KNVB)